Een leven

lang leren

Een leven lang leren

De Bibliotheek Bollenstreek wil naast haar netwerkpartners ook de lokale gemeenschap betrekken bij de ontwikkeling naar een brede maatschappelijke bibliotheek. Het afgelopen jaar zijn daarom de eerste stappen gezet met enkele communities. De bibliotheek houdt contact met deze communities en zet in op het organiseren van gezamenlijke activiteiten.


Bollenstreek Betogen

Jaarlijks organiseert de bibliotheek deze lezingenreeks met bekende sprekers en lokale activiteiten rondom een thema. Dit jaar was dat ‘75 jaar vrijheid’ en stond er een indrukwekkend programma gepland met sprekers als Arnon Grunberg, Natascha van Weezel en Splinter Chabot. Vanwege de coronamaatregelen is uiteindelijk alleen de vrijheidslezing van Natascha van Weezel doorgegaan. De documentairemaakster en politiekjournalist ging tijdens een lezing in de bibliotheek Oegstgeest in gesprek met moderator Rogier Elshout over de Israëlisch- Palestijnse kwestie.


Ontmoet Schrijvers Online

In het voorjaar van 2020 nam Probiblio het initiatief om livestreams op te zetten waarbij lezers online schrijvers konden ontmoeten. Samen met zeven bibliotheken werd een mooi programma opgezet waarbij tijdens elke sessie een schrijver werd geïnterviewd. Zo maakten in totaal 1.720 mensen kennis met Pauline Cornelisse, Alex Boogers, Splinter Chabot, Marijke Schermer, Suzanna Jansen, Eva Vriend en Esther Gerritsen. De livestream met Marijke Schermer werd georganiseerd door de Bibliotheek Bollenstreek. Interviewer Ivan Borghstijn besprak met de roman- en toneelschrijver het boek ‘Liefde, als dat het is’, dat genomineerd was voor de Libris Literatuurprijs. Ruim 95 mensen hebben deze livestream bekeken.


Inspirerende sprekers

Onder de naam BiebTalk organiseerde de Bibliotheek Bollenstreek eind 2020 twee inspirerende lezingen via livestream. De schrijver en programmamaker Dennis Storm ging in op de schoonheid van minimalisme en leerde kijkers anders naar zichzelf en de wereld om zich heen te kijken. Op 30 december inspireerde Thijs Lindhout – een veelgevraagde spreker over geluk en succes - tot meer veerkracht in tijden van crisis. Ruim 100 mensen bekeken de livestreams en diverse kijkers lieten via een enquête weten dat zij nieuwe inzichten en ideeën op hadden gedaan. In 2021 krijgt BiebTalk, als (online) podium voor inspirerende sprekers, een prominentere plek in de programmering.

Inspirerende sprekers

Volksuniversiteit Oegstgeest

In 2020 lag de nadruk op het verder opnemen van de Volksuniversiteit in de bibliotheekorganisatie. Zo zijn de communicatiekanalen van de Bibliotheek ingezet en leidde dit tot effectievere promotie van de cursussen en workshops. Daarnaast is de programmering vernieuwd om deze beter te laten aansluiten bij de doelgroep. Als gevolg van de coronamaatregelen kon meer dan de helft van de activiteiten niet doorgaan. Voor een aantal culturele lezingen en leeskringen is een suc cesvolle slag gemaakt naar online bijeenkomsten. In de zomer is er hard gewerkt aan het vernieuwen van het interieur en zijn er diverse technische updates uitgevoerd. In 2021 zetten we verdere stappen om cursussen via online platforms aan te bieden.

Volksuniversiteit Oegstgeest

Koffie+ Noordwijkerhout

Tijdens de Koffie+ ochtenden in Noordwijkerhout ontmoeten leden en niet-leden van de bibliotheek elkaar bij een lezing of workshop. Vanwege de coronamaatregelen waren veel lezingen dit jaar online. Positief daarbij is dat meer deelnemers konden meedoen aan de activiteit, bij de fysieke bijeenkomsten kwam het steeds vaker voor dat ze waren uitverkocht. Omdat in evaluaties was aangegeven dat er interesse was voor het thema geschiedenis, was hier veel aandacht voor. Hoogtepunten waren de online lezing van Koen van Toen en de sessie over de Atlantikwall, waar naast veel vaste bezoekers ook een nieuwe groep deelnemers aanschoof. In samenwerking met NoVaTo werd een zomerprogramma georganiseerd over de geschiedenis van Noordwijkerhout. In totaal bezochten 233 bezoekers de Koffie+ ochtenden.


Walk&Talk Noordwijk

Walk&Talk zijn netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden waarbij de nadruk ligt op in beweging blijven (walk) en netwerken (talk) op werkgebied. Dit concept is ontstaan uit een samenwerking van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en De Levende Sollicitatiegids. Bij de Bibliotheek Bollenstreek was er in 2020 elke maand een netwerkbijeenkomst. Dit jaar zijn de bijeenkomsten vanaf maart digitaal doorgegaan en kwamen onderwerpen aan bod als het ontdekken van eigen talenten, goed focussen, een ‘ideaal werkleven’ creëren en werk en vitaliteit voor iedereen die op zoek is naar een baan of nieuw werk. De bijeenkomsten werden goed gewaardeerd en door het digitale aanbod werden ook nieuwe bezoekers bereikt, in totaal deden 144 mensen mee.

Walk&Talk Noordwij

Lezingen in samenwerking met partners

In 2020 organiseerde de Bibliotheek Bollenstreek een aantal lezingen over de werking van onze hersenen in samenwerking met de Hersenstichting. De eerste lezing was in de Bibliotheek Sassenheim, daarna volgden twee online lezingen. Deze werden gevolgd door diverse doelgroepen, zoals senioren en ouders van puberkinderen. Daarnaast werd in het kader van Wereld Alzheimer Dag een lezing georganiseerd met Stichting Welzijn. Daarbij vertelde wetenschapper Eva van der Ploeg via een onlineverbinding over het gebruik van Montessori-principes bij mensen met dementie. In totaal volgden 30 mensen de lezing in de bibliotheek Noordwijk.

(Digitale) basisvaardigheden

Vorig artikel

Organisatie en ontwikkeling

Volgend artikel